Categorien
Recepten
07

De aardappel is een plant die ondergronds een energievoorraad in de vorm van zetmeel aanlegt. Het zetmeel wordt bewaard in de vorm van knollen, die aardappelen of aardappels worden genoemd.

Alle aardappelrassen stammen af van een Zuid-Amerikaanse oeraardappel, die al sinds de tweede eeuw door de Inca's werd geteeld. Na de ontdekking van Amerika door de Spanjaarden, in de 16e eeuw, is de aardappel over de wereld verspreid geraakt. Door selectie en kruising zijn in de loop van de tijd honderden nieuwe rassen ontstaan.

In veel Europese en westerse landen is de aardappel een basisvoedingsmiddel. In de  18e eeuw is de aardappel in Nederland erkend als voedingsmiddel. Net als rijst, pasta en brood is de aardappel een belangrijke bron van koolhydraten.

 

 

Voedingsfeiten:

Aardappelen zijn licht verteerbaar. Aardappel bevatten veel essentiële voedingsstoffen, zoals mineralen (ijzer en kalium) en antioxidanten. Aardappelen bevatten veel voedingsvezels die belangrijk zijn voor de darmwerking.

Biologische aardappels bevatten minder resten van bestrijdingsmiddelen en bevatten meer polyfenolen (antioxidanten) dan de reguliere aardappel.

Aandachtspunten bij kopen, bewaren en bereiden:

 Bewaar aardappelen in een koele, geventileerde ruimte, vrij van daglicht, vorst en te veel vocht. Als aardappelen aan licht worden blootgesteld gaan ze spruiten vormen en neemt de hoeveelheid solanine snel toe. Solanine is een natuurlijke gifstof. Solanine wordt gevonden in planten die behoren tot de nachtschadefamilie (Solanaceae), zoals de aardappel. Groene plekken in een aardappel duiden op een verhoogde concentratie solanine in dat deel van de aardappel, deze dien je niet op te eten. 30 tot 80% van de solanine in een aardappelknol zit net onder de schil en wordt bij het schillen verwijderd.

Als ideale bewaartemperatuur wordt meestal 4 tot 10 graden genoemd, met 7 graden als "ideaal". Aardappelen zijn vorstgevoelig en bevriezen bij 0 graden. Daarbij wordt het aanwezige zetmeel voor een deel omgezet in suiker, waardoor de aardappel zoeter wordt, hetgeen als onprettig wordt ervaren.

Vocht is een grote vijand van bewaaraardappelen. Een te hoge vochtigheidsgraad zal ertoe leiden dat de aardappelen gaan rotten.

Op de schil van aardappelen kunnen kiemremmingsmiddelen voorkomen die giftig zijn. Door aardappelen te schillen of goed te wassen verwijder je deze. Nog beter is het om biologische aardappels te kopen.

Aardappels maken dik wanneer je ze frituurt, in een dikke laag boter bakt of overgiet met vette jus. Het best kun je ze stomen in de schil, koken en naderhand pellen of partjes met schil in de oven roosteren. Zo worden veruit de meeste voedingsstoffen behouden.

 

 

Voedingswaarde (gekookte aardappel) per 100 gram

Energetische voedingswaarde          289 kj of 68 kcal

Eiwitten                                              2 gram

Koolhydraten                                     15 gram

Vetten                                                0 gram

Vitamines                                           B1, B2 en B6

Mineralen                                           kalium

 

Past in dieet:            

Mediterraan dieet: -

Paleodieet: Nee, aardappel behoort tot de nachtschade familie. Bataat, of zoete aardappel is wel toegestaan.

Hormoonbalansdieet: Ja, maar niet de voorgebakken varianten.

Voeding tegen kanker:-

GI dieet: Ja gekookt heeft de aardappel een lage GI. Aardappelen bevatten complexe koolhydraten die langzaam door het lichaam worden verteerd en zodoende hongergevoel tegengaan. Pureer de aardappels niet na het koken, omdat de vertering dan te gemakkelijk gaat en je bloedsuiker te snel stijgt.

De voedselzandloper: Nee

Onderzoeken:

Geplaatst in Categorie: Aardappelen, groente en fruit
Pagina: 1 van 1

Reacties

Er zijn geen reacties, wees de eerste om er een te plaatsen.

Plaats een reactie

Naam (verplicht)

Email (verplicht)

Website

Meest bekeken