Categorien
Recepten
16

Tofoe of tofu  is een eiwitrijk sojaproduct. In Nederland is de uitspraak overgenomen van het Japanse woord tōfu. Tofoe wordt gemaakt van de zaden van een peulvruchten van een plant die al meer dan 3000 jaar in China wordt verbouwd. Terwijl de sojaboon in Azië al geruime tijd als basisvoedingsmiddel bestond, werd de boon past eind negentiende eeuw in het Westen bekend. De sojaboon groeit in tropische en subtropische gebieden. De peulvruchten worden met name in de Verenigde Staten, Brazilië, Argentinië en China verbouwd. De sojabonenindustrie van de Verenigde Staten produceert de peulvrucht met name ten behoeve van diervoeding (sojameel), terwijl de rest wordt verwerkt tot bakolie en andere industriële stoffen. Sojabonen uit Brazilië, Argentinië en Azië worden voor een groter deel gebruikt voor humane voeding, waaronder de verwerking tot tofoe. Tofoe is een product dat ruim 2000 jaar geleden in China is ontdekt. Rond 1300 was tofoe verworden tot basisvoedsel.

Tofoe wordt veel gebruikt als vleesvervanger. Het wordt gemaakt door sojamelk te stremmen met natuurlijke mineraalrijke coagulanten (bijvoorbeeld nigari) op basis van calcium en magnesium. De tofoe heeft doorgaans een witte kleur en smaakt redelijk neutraal, maar neemt gemakkelijk de smaak van andere ingrediënten over. Tofoe wordt daarom vaak gemarineerd (in bijvoorbeeld sojasaus) en vervolgens gebakken. Ook kan het verwerkt worden in broodbeleg, tofuburgers en andere vegetarische recepten.

Tofoe is een calorie-arm en eiwitrijk product dat alle essentiële aminozuren bevat.

 

Voedingsfeiten:

De informatie over soja en de uitkomsten van verschillende onderzoeken zijn tegenstrijdig.  

 

Aandachtspunten bij kopen, bewaren en bereiden:

Tofoe kan, ongeacht de vorm, het hele jaar door worden gekocht.

De houdbaarheid van tofoe hangt af van de verpakking. De harde tofoe die in de fabriek is gemaakt wordt in water verpakt en gepasteuriseerd door onderdompeling in heet water. Deze tofoe is vaak wel een maand houdbaar. De zijdezachte en halfzachte varianten uit de fabriek, die bij de meeste mensen minder bekend zijn, zijn eveneens lang houdbaar. Verse tofoe daarentegen is kort houdbaar omdat zij niet gepasteuriseerd is. De tofoe kan ongeveer 5 dagen bewaard worden in een afgesloten bak, die gevuld is met water. Let er op dat de tofoe onder staat en dat u het water dagelijks ververst. Tofoe kan ook worden ingevroren. Door de koude worden de gestremde eiwitten geconcentreerder en vormen de harde ijskristallen nissen in de eiwitnetwerken. De tofoe verandert dus tijdens het invriezen van textuur, en wordt sponzig. De sponzige en steviger textuur maakt hem bijzonder geschikt voor stoofgerechten omdat hij de smaak goed absorbeert. Gefermenteerde tofoe is houdbaar tot de datum die op de verpakking vermeld staat en moet na opening in de koelkast bewaard worden.

 

 

Voedingswaarde per 100 gram

Energetische voedingswaarde          510 kj of 121 kcal

Eiwitten                                              12 gram

Koolhydraten                                     1,5 gram

Vetten                                                6,5 gram

Vitamines                                           B11

Mineralen                                           Kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink

 

Past in dieet:

Mediterraan dieet: -

Paleodieet: Nee

Hormoonbalansdieet:  Nee voor mannen, beperkt voor vrouwen.

Voeding tegen kanker: -

GI dieet: Ja

De voedselzandloper: Ja

 

Onderzoek:

Uit onderzoek van de universiteiten van Loughborough en Oxford uit 2008 bleek dat er een relatie zou zijn tussen het meer dan gemiddeld eten van tofoe en geheugenverlies en dementie bij met name mensen van 68 jaar en ouder. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat consumptie van tempeh, een ander sojaproduct, juist tot verbetering van het geheugen lijkt te leiden.

 

Pagina: 1 van 1

Reacties

Er zijn geen reacties, wees de eerste om er een te plaatsen.

Plaats een reactie

Naam (verplicht)

Email (verplicht)

Website

Meest bekeken