Categorien
Recepten
16

De eieren die wij eten komen vrijwel altijd van kippen. Een ei bestaat uit een schaal van kalk, eiwit en een dooier. De schaal is bruin of wit, afhankelijk van het ras van de kip.

In Nederland worden bijna alleen eieren uit eigen land verkocht.

Eieren worden gelegd door leghennen. Ze worden speciaal gefokt voor de eierindustrie. Het zijn dus andere rassen dan de kippen die voor het vlees worden gefokt. Voor leghennen is het belangrijk dat ze veel eieren leggen, een gemiddelde hen legt 6 eieren per week. Dat komt neer op 300 eieren per jaar. Na ongeveer 14 maanden gaat de leghen steeds minder eieren leggen.

 

Voedingsfeiten:

Eieren bevatten vooral eiwit en vet. De dooier bevat het grootste deel van het eiwit en vetten. Er zit vooral onverzadigd vet in de dooier. Eieren zijn rijk aan vitamine B12 en vitamine D en mineralen als fosfor en seleen. Ze vormen daarnaast een bron van vitamine A, vitamine B2 en foliumzuur en van mineralen zoals ijzer en zink.

Door het eiwit, ijzer en vitamine A, B2, B12 zijn eieren een goede vleesvervanger.

 

Eieren zijn rijk aan cholesterol. Producten met cholesterol verhogen het risico op voor hart- en vaatziekten iets. Volgens het voedingsbureau passen eieren in een gezond eetpatroon, als je  niet meer dan gemiddeld drie eieren per week eet. Ralph Moorman geeft in zijn boek ‘het hormoonbalans dieet’ aan dat cholesterol uit voeding het cholesterolgehalte bij gezonde mensen nauwelijks verhoogd. Hij zegt dat je tot maximaal 10 eieren per week kunt eten.

 

 

Aandachtspunten bij kopen, bewaren en bereiden:

Er zijn verschillende soorten eieren te koop. Op de eieren staat een code zodat je altijd kunt zien met wat voor een ei je te maken hebt:

Code 0: Biologische eieren. Dit zijn de diervriendelijkste eieren. De kippen hebben een vrije uitloop en een ruime stal (max. 6 kippen op een m2). Snavel worden niet gekapt of geslepen.

Code 1: Vrije uitloop eieren. Deze kippen hebben een ruimere stal dan scharrelkippen en hebben een behoorlijk goed leven met een uitloop naar buiten.

Code 2: Scharrelei. Deze kippen komen nooit buiten. Ze leven in een grote stal met max. 6.000 kippen. Er zitten 9 kippen op 1 m2.

Code 3: legbatterij. Kippen zitten hun leven lang in een kleine kooi. Deze eieren zijn sinds 2012 verboden.

 

Ongeveer 3 op de 10.000 eieren zijn besmet met salmonella. Salmonellabesmetting komt dus maar heel weinig voor in Nederland. Van een besmetting kan je flinke maag-darmklachten krijgen. Verhitting van het ei maakt salmonella onschadelijk.

De bekendste manieren om eieren klaar te maken zijn: bakken, koken en pocheren.

Eieren kunnen kort of langer gekookt worden. Kook een ei:

3 á 4 minuten voor een zachtgekookt ei

5 á 6 minuten voor een halfzachtgekookt ei

8 minuten voor een hardgekookt ei

Na het koken kan je de eieren laten ‘schrikken’ door ze met koud water af te spoelen. Zo stop je het kookproces direct. Eieren laten schrikken maakt ook dat ze makkelijker te pellen zijn.

Wanneer je eieren in de koelkast bewaart verkleint het risico op salmonellabesmetting. Bovendien drogen de eieren minder snel uit in de koelkast. Dan moet je ze wel in de doos bewaren.

Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten.

Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren nog eetbaar zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water. Een ei dat drijft is niet goed meer.

 

 

Voedingswaarde per 100 gram

Energetische voedingswaarde          645 kj of 154 kcal

Eiwitten                                              12,9 gram

Koolhydraten                                     0,7 gram

Vetten                                                11,2 gram

Vitamines                                           A, B1, B2, B6, B11, B12 en D

Mineralen                                           Natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en zink

 

Past in dieet:

Mediterraan dieet: Ja

Paleodieet: Ja

Hormoonbalansdieet: Ja, kies wel de biologische (Code 0) Maximaal 10 per week.

Voeding tegen kanker: ja

GI dieet: Ja

De voedselzandloper: Ja, voorkeur voor biologische (code 0), enkele eieren per week.

 

Onderzoeken:

 

Geplaatst in Categorie: Eieren, melk en
melkproducten
Pagina: 1 van 1

Reacties

Er zijn geen reacties, wees de eerste om er een te plaatsen.

Plaats een reactie

Naam (verplicht)

Email (verplicht)

Website

Meest bekeken