Categorien
Recepten
16

Van oudsher wordt karnemelk gemaakt door het karnen van verzuurde room. Hierbij wordt bijvoorbeeld in een hoge kuip, de karnton, de verzuurde room met een stok op en neer gestoten. Tijdens dit proces klontert het melkvet samen doordat de vetmembraantjes breken. Het vet komt vervolgens als boter bovenop de karnemelk te drijven. De boter wordt afgeschept. De overgebleven zure vloeistof wordt gedronken als karnemelk.

Tegenwoordig wordt bijna alle karnemelk gemaakt in zuivelfabrieken. Aan magere melk worden melkzuurbacteriën toegevoegd, waardoor de melksuiker (lactose) wordt omgezet in melkzuur. Biologisch-dynamische karnemelk wordt nog op de ouderwetse manier gemaakt.

 

Voedingsfeiten:

Melk en melkproducten leveren gemiddeld ongeveer 60% van de dagelijkse inname van calcium en 40% van die van vitamine B12. Het voedingscentrum heeft melkproducten daarom opgenomen in de schijf van vijf.

 

Aandachtspunten bij kopen, bewaren en bereiden:

Melkproducten dienen in de koelkast bewaard te worden bij een temperatuur van 4°C. Wanneer melkproducten een uur buiten de koelkast staan wordt de houdbaarheid met een dag verkort. Let altijd op de THT-datum. Na opening is de houdbaarheid beperkt.

 

Voedingswaarde per 100 gram

Energetische voedingswaarde          133 kj of 32 kcal

Eiwitten                                              2,5 gram

Koolhydraten                                     4,5 gram

Vetten                                                0,4 gram

Vitamines                                           B2, B11, B12 en C

Mineralen                                           Kalium, calcium, fosfor, magnesium en zink

 

Past in dieet:

Mediterraan dieet: -

Paleodieet: -

Hormoonbalansdieet: Nee, alleen vegetariërs wordt aangeraden zuivelproducten te gebruiken.

Voeding tegen kanker: Ja

GI dieet: Ja

De voedselzandloper: Nee

 

 

Onderzoeken:

Geplaatst in Categorie: Eieren, melk en
melkproducten
Pagina: 1 van 1

Reacties

Er zijn geen reacties, wees de eerste om er een te plaatsen.

Plaats een reactie

Naam (verplicht)

Email (verplicht)

Website

Meest bekeken