Categorien
Recepten
16

Yoghurt is een melkproduct dat op gecontroleerde manier gefermenteerd en verzuurd is.

De fermentatie van de yoghurt gebeurt door het toevoegen van twee melkzuurbacteriën, de zogenaamde levende yoghurtcultuur:

1. de staafvormige Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus (lacto = [van] melk, bacillus = bacterie, bulgaricus = Bulgaars)

2. de bolvormige Streptococcus thermophilus (strepto = in een strengetje, coccus = bolvormig, thermophilus = warmtelievend)

De melk wordt meestal eerst op 80 - 90°C gepasteuriseerd om eventuele ziekteverwekkers te doden en de melk beter fermenteerbaar te doen zijn door een gedeeltelijke melkeiwit-denaturatie. Daarna wordt de temperatuur naar 30 à 45°C teruggebracht. De yoghurtcultuur wordt aan de verwarmde melk toegevoegd. Dit geheel blijft dan gedurende 4 tot 16 uur (afhankelijk van de temperatuur) onder constante temperatuur staan, zodat de bacteriën hun werk kunnen doen. Hierna wordt het geheel afgekoeld en is de yoghurt klaar voor consumptie.

 

Voedingsfeiten:

Yoghurt is voor mensen makkelijker te verteren dan melk, dit komt door de werking van  bacteriën in de yoghurt. Yoghurt bevordert de vertering van lactose of melksuiker bij personen met melkintolerantie. Yoghurt zou tevens de maaglediging versnellen en de darmtransit bevorderen. Yoghurt zou ook de darmflora ondersteunen.

 

Aandachtspunten bij kopen, bewaren en bereiden:

Een deel van de lactose in de melk wordt door de bacteriën afgebroken tot melkzuur, waardoor de pH daalt. Omdat yoghurt een zuur product is met een pH tussen de 3.7 en 4.5, hebben andere bacteriën geen kans om te groeien en hebben schimmels en gisten weinig of geen mogelijkheid om het te doen bederven. Daarom is yoghurt in de koelkast relatief lang houdbaar.

 

Melkproducten dienen in de koelkast bewaard te worden bij een temperatuur van 4°C. Wanneer melkproducten een uur buiten de koelkast staan wordt de houdbaarheid met een dag verkort. Let altijd op de THT-datum. Na opening is de houdbaarheid beperkt.

 

 

Voedingswaarde per 100 gram (magere yoghurt)

Energetische voedingswaarde          138 kj of 33 kcal

Eiwitten                                              3,4 gram

Koolhydraten                                     4,5 gram

Vetten                                                0,1 gram

Vitamines                                           B2, B6, B11, B12 en C

Mineralen                                           Kalium, Calcium, fosfor, magnesium, zink

 

Past in dieet:

Mediterraan dieet: -

Paleodieet: -

Hormoonbalansdieet: Nee, alleen vegetariërs wordt aangeraden zuivelproducten te gebruiken.

Voeding tegen kanker: Ja

GI dieet: alleen magere yoghurt (GI <15)

De voedselzandloper: Nee

 

 

Onderzoeken:

 

Geplaatst in Categorie: Eieren, melk en
melkproducten
Pagina: 1 van 1

Reacties

Er zijn geen reacties, wees de eerste om er een te plaatsen.

Plaats een reactie

Naam (verplicht)

Email (verplicht)

Website

Meest bekeken