Overzicht van een aantal voedingsprincipes Help

Mediterraan dieet

Veel voedingsdeskundigen zeggen dat het mediterrane dieet de aller gezondste manier van eten is. Het zou onder andere hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. De mediterrane keuken is de keuken van het middellandse zeegebied. Deze kenmerkt zich door een ruim en gevarieerd aanbod van fruit, groente, noten, zaden, peulvruchten, olijfolie, gevogelte vis en weinig vlees en zuivel.

 

Antikanker

Diverse studies hebben aangetoond dat onze manier van eten een beslissende rol speelt bij het ontwikkelen van diverse soorten kanker. Met name bij het ontstaan van kanker in het spijsverteringskanaal  speelt voeding een belangrijke rol. Onderzoekers kijken vaak welke vormen van kanker in bepaalde gebieden van de wereld niet voorkomen om vervolgens onderzoek te doen naar het voedingspatroon van de mensen die in dit gebied leven. 

Groenten zijn de voedingsmiddelen die een sleutelrol vervullen bij de preventie van allerlei soorten kanker. Talrijke onderzoeken hebben van diverse voedingsmiddelen aangetoond dat zij een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van kanker. 

 

GI

De glycemische index (GI) van en voedingsmiddel geeft de mate en snelheid aan waarmee een bepaald voedingsmiddel bijdraagt aan een stijging van de glucosespiegel in het bloed.

De glycemische index is een ontdekking van dr. David Jenkins, een hoogleraar voedingskunde uit Toronto. Hij ontdekte dat niet alle koolhydraten de bloedsuiker in gelijke mate verhogen. In 1980 publiceerde hij de glycemische index, waarop de diverse snelheden te zien waren waarmee koolhydraten worden afgebroken en glucose afgeven aan het bloed. Hoe sneller voedsel wordt afgebroken, hoe hoger de indeling op de index. De index stelt suiker (glucose) op 100 en zet andere voedingsmiddelen daartegen af. Vanuit dit principe is het aan te raden zoveel mogelijk voedingsmiddelen te eten met een lage GI (55 of minder). Voedingsmiddelen met een middelmatige GI 56-69 kun je beperkt eten en voedingsmiddelen met een GI hoger dan 70 dien je te vermijden. Voedingsmiddelen met een lage GI worden langzamer verteerd en dus hou je langer een vol gevoel. Door voedingsmiddelen met een lage GI te eten houdt je het insulinegehalte laag waardoor het opslaan van vet wordt geremd en omzetting van vet naar energie wordt bevorderd.

Op deze site kun je bij elk voedingsmiddel vinden of deze een hoge, middel of lage GI heeft. Voor meer informatie zie: http://www.mendosa.com/gilists.htm


Hormoonbalans

Het Hormoonbalansdieet gaat ervan uit dat een verstoorde hormoonbalans de oorzaak is van overgewicht. Het eten van de juiste voeding brengt de hormonen weer in evenwicht, hierdoor verlies je overtollig gewicht.

De schrijver van de boeken over het hormoonbalansdieet; Ralph Moorman, studeerde levensmiddelentechnologie en is lifestyle- en fitnesscoach. Daarnaast heeft hij verschillende certificaten gehaald op het gebied van sport en voeding.

Het hormoonbalansdieet kent 12 basisregels voor de voeding:

 • Lijd geen honger: een strenge caloriebeperking kan de hormoonbalans verstoren. Hierdoor zullen de verloren kilo's er in de loop der tijd weer bijkomen.
 • Eet zoals de natuur het bedoeld heeft: bewerkte producten kunnen de hormoonbalans verstoren. Dit geldt ook voor bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit.
 • Kies voor EKO: biologische producten bevatten geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen.
 • Eet koolhydraten met mate: te veel koolhydraten maken dik. Maar te weinig koolhydraten zorgen voor een vertraagde werking van de schildklier.
 • Eet voldoende eiwitten: eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren en dit zijn weer de bouwstenen voor hormonen. Daarnaast verminderen eiwitten het hongergevoel.
 • Eet genoeg vetten: vetten zijn een belangrijke bouwstof voor hormonen. Het soort vet is wel van belang. Omega-3-vetzuren mogen volop worden gegeten.
 • Eet vlees, gevogelte en vis: deze bevatten stoffen die noodzakelijk zijn voor een goede hormoonhuishouding.
 • Eet hormoonboosters: bepaalde voedingsmiddelen zouden een sterke invloed hebben op hormonen.
 • Kook verantwoord: gebruik geen plastic, gebruik geen magnetron, gebruik roestvrijstaal, bak met lage temperaturen, et cetera.
 • Laat dit staan: bepaalde producten zoals melk, varkensvlees, chemische e-nummers en alcohol moeten vermeden worden.
 • Eet geen tarweproducten: brood, deeg- en pastaproducten zijn niet toegestaan.

  

Paleodieet

Het paleodieet of het paleolithisch dieet is gebaseerd op de veronderstelde voeding van de menselijke voorouders in het paleolithicum, een periode van 2,5 miljoen jaar tot 10.000 jaar geleden. Het achterliggende idee is dat onze genen nog altijd nagenoeg hetzelfde zijn als die van de oermens, maar dat ons eetpatroon in de loop der eeuwen totaal is veranderd.

Het paleodieet bestaat vooral uit vis, vlees van dieren die zich met grassen gevoed hebben, groenten, fruit, wortels en noten. Het bevat geen granen, aardappels, peulvruchten, zuivel, zoute voeding, geraffineerde suiker of verwerkte oliën. Het paleodieet is controversieel, verschillende studies hebben de effectiviteit en gezondheidsvoordelen, alsook de logica er achter, in twijfel getrokken.Het dieet bevat veel vezels en andere essentiële voedingsstoffen door de grote hoeveelheid groente en fruit, vissen en noten. Je zou door dit dieet meer energie krijgen, een lagere bloeddruk, en minder vet opslaan in de buikholte. 

Een lijst met voedingsmiddelen die je wel en niet mag eten in dit dieet vind je hier: http://www.paleo.nl/paleo-dieet-lijst-met-voeding/

 

De voedselzandloper

De voedselzandloper’ is geschreven door Kris Verburgh, een arts en wetenschapper die zich al jaren verdiept in het verouderingsproces. Het boek beschrijft hoe bepaalde voeding een invloed heeft op het verouderingsproces. Het gewichtsverlies dat automatisch volgt is een aangename bijwerking. In de voedselzandloper staat welke voeding we beter niet kunnen eten en door welke voeding we dan dienen te vervangen. Zie verder op http://www.voedselzandloper.com

Gewichtsbeheersing

Belangstelling voor gezonde voeding begint voor veel mensen op het moment dat ze te zwaar zijn en dat ze graag gewicht willen verliezen. Bij voedingsfeiten weten we inmiddels dat afvallen niet puur een kwestie is van calorieën tellen, maar zolang als we nog regelmatig zondigen (principes is één, discipline is twee) moeten we ook een beetje op ons gewicht blijven letten.